Ефективно и екологично отопление и охлаждане на въздуха

Публикувано от: Admin Admin в: Ревюта на продукти за: коментар: 0 Хит: 567

Когато сравняваме климатиците например въз основа на техния капацитет, можем да видим ясно различията между домашните/жилищните климатици, които попадат в диапазона 6 000-20 000 BTU (британски термични единици), търговските или офис климатици с около 12 000-50 000 BTU и индустриалните, които са над 30 000 BTU.
Що се отнася до начина на монтаж, климатиците могат да се квалифицират като преносими, за висок монтаж към стена, за монтаж към под, за монтаж към прозорци, таван, канали или сплит климатични системи.
Основният начин за категоризиране на климатиците обаче се базира на тяхната конструкция.

Различните видове климатици

Всички климатици, независимо различията си, имат общ принцип на работа – те прехвърлят хладилна течност от един комплект намотки (който акумулира топлина) в друг комплект намотки (който отдава топлина). Видът на климатика се определя от това къде и как са вградени тези компоненти.

Климатици моноблок

Обединяващата характеристика на всички климатици моноблок е, че всичките им компоненти са разположени в един корпус, от където идва и наименованието „моноблок“. Всички те са проектирани да бъдат поставени в затворено пространство, но са снабдени с въздуховод, който изнася горещия въздух навън.
Освен това климатиците моноблок се различават много едни от други, затова са групирани в подвидове:

 • Преносими/мобилни климатици моноблок. Обикновено поставени на ролки, тези климатици са предназначени да се местят из дома или офиса. Въздуховодът им е с дължина 2-3 метра и обикновено те са с нисък капацитет от 9 000 до 12 000 BTU.
 • Климатици моноблок за подов монтаж. Подобно на преносимите климатици, тези за пода са с подобен капацитет, но са стационарни. Те се монтират към пода и срещу външните стени. Обикновено имат 2 въздуховода, които отвеждат отработения въздух навън през стената.
 • Климатици моноблок за монтаж към стена. Тези уреди са с капацитет, подобен на горепосочените, но се монтират към външната стена. Понякога се наричат „климатици за висок стенен монтаж“.
 • Климатици моноблок за монтаж към прозорци. Интересни като разновидност, климатиците за прозорец са по-лесни за монтаж, тъй като не изискват никаква работа по стените. Те обаче могат да са доста шумни и блокират светлината от прозореца, затова днес са рядко срещани.

Сплит климатични системи

Това вероятно е най-известният тип климатици. Сплит климатиците работят на същия принцип, но техните намотки за акумулиране и отдаване на топлина се разделят в две тела – външно и вътрешно. Двата сплит корпуса на климатика са свързани чрез медни вентилационни отвори и електрически кабел. Те са по-безшумни от климатиците моноблок, защото компресорът им се намира от външната страна.

Както при климатиците моноблок, сплит климатиците се предлагат в няколко различни подвида:

 • Сплит климатици за стена. Подобни са на моноблока, само че са разделени на две тела – външно и вътрешно.
 • Сплит климатици за подов монтаж. И те са подобни на моноблок климатиците, но техните намотки са разделени на две тела. Другата разлика е, че сплит климатиците за подов монтаж могат да се разделят на още две подкатегории, които са колонни сплит климатици и сплит климатици за шкафове – основната им разлика се явява различната форма.
 • Преносими/мобилни сплит климатици. Тези модели обикновено са с по-голям капацитет от преносимите моноблок климатици, но са малко по-трудни за пренасяне, тъй като се доставят като две отделни тела. И все пак те са съвсем практични, ако искате климатик, който да е едновременно мощен и преносим.
 • Канални сплит климатици. Добър вариант за домове с вече съществуващи системи с въздуховоди. Тези климатични инсталации просто се инсталират над въздухопровода. Те често се наричат „канални“ или „централни“ климатици.

Мулти-сплит климатици

Мулти-сплит климатиците са всички модели климатици с множество вътрешни тела, свързани към едно външно тяло. Това е добър вариант, ако искате климатик в няколко съседни, но разделени помещения, тъй като мулти-сплит климатиците са с много по-мощни кондензиращи устройства.
Другото им голямо предимство е, че те могат да използват различни вътрешни тела. Можете да имате мулти-сплит климатична система с 4 вътрешни тела, които да са различни – едното тяло може да бъде монтирано към стената, другото да бъде колонно, монтирано за пода, третото да е климатик за шкаф, а четвъртото да е таванна касета.

За какво да внимавам при покупката на климатик?

Ако желаете да изберете най-добрия климатик за вашите нужди, трябва да вземете под внимание следните основни фактори:

Капацитет

Първото и най-лесно нещо, което трябва да разберете, е каква да е мощността на вашия климатик. Просто измерете квадратите във вашия дом или офис и изчислете колко BTU ще ви трябват.

Тип конструкция

Моноблок, сплит или мулти-сплит?
Мулти-сплит климатиците обикновено са предназначени за по-големи офиси или домове, където е необходим мощен климатик.
Климатиците моноблок обикновено се използват за единични малки пространства, като едностайни офиси, мазета, гаражи и тавански помещения. Те са отличен вариант, ако не желаете сложна инсталация.
Сплит климатиците са предпочитаната система за повечето домове и офиси.

Монтаж към стена, под, таван или прозорец?

Следващият фактор, който да вземете под внимание, е къде желаете да инсталирате вашия климатик. Обикновено най-търсени са климатиците за монтаж към стена и под, тъй като климатиците за прозорци са доста шумни, а тези за таван са с по-сложен монтаж.

Допълнителни функции, които могат да са ви от полза

След като разгледате основните точки, останалото е въпрос на изясняване на детайлите:

 • Размер и форма – колко голям желаете да бъде климатикът, къде искате да го поставите спрямо мебелите и т.н.
 • Шум – това рядко е проблем в мазетата, гаражите и таванските помещения, но може да се окаже проблем за жилищните и офис помещения.
 • Естетика – както повечето уреди, климатиците се предлагат в различни дизайни и цветове, за да се впишат по-добре във вашия интериор.
 • Термопомпа – ако искате вашият климатик да служи и за отопление, а не само за охлаждане, изберете модел с добра термопомпа.
 • Енергиен клас – тази оценка определя колко енергийно ефективен е климатикът. Ако не искате да плащате прекалено много за ежедневната работа на климатика си, изберете модел с рейтинг „енергийна звезда“.
 • Допълнителни функции – не на последно място, помислете какви допълнителни функции на климатика желаете да ползвате. Те могат да включват дистанционно управление, регулируема скорост на вентилатора, управление на посоката на въздуха, различни видове въздушни филтри, часовник, програмируем таймер и др.

Коментари

Вашият коментар