Intel очаква появата на 5G лаптоп през 2019 година

Публикувано от: Admin Admin в: Светът на технологиите за: коментар: 0 Хит: 290

Тази седмица Intel анонсира бъдещото си партньорство с множество производители на компютри, включително Microsoft, с които да пусне 5G лаптоп в края на следващата година. Новината дойде в същия ден, когато Qualcomm разкри, че ще използва технологията на Samsung за производство на 7nm чипове за бъдещите 5G модеми, вградени в платформата Snapdragon.

Появата на 5G лаптоп отново ще бъде една от горещите теми на провеждащия се към този момент мобилен конгрес в Барселона (2018 Mobile World Congress), но този път с усещане за близост до реалното внедряване на следващото поколение стандарт за мобилни комуникации.

Това е и причината Intel и Qualcomm да излязат с всички тези съобщения. И двете компании се стремят да убедят производителите да избират техните 5G модемни решения. IPhone е бизнесът, който двете компании искат, а решението на Apple би могло да вдъхнови другите да я последват. Но никой дори не споменава iPhone в този момент.

Няма конкретни спецификации за тези устройства към днешна дата. Вместо това компаниите се споразумяха за „ръководни принципи“ за тези продукти. Вградената 5G поддръжка в лаптопите звучи вълнуващо и е разбираемо защо Intel иска да каже на света, че нейните чипове са добри и за лаптопите. Но нека да не забравяме, че мобилните платформи на Qualcomm Snapdragon вече се използват в лаптопи.

По-рано Qualcomm излезе с изявление, според което бъдещите мобилни чипсети Snapdragon 5G ще използват технологията Samsung 7nm LPP EUV. Те ще предлагат по-висока производителност и по-ниска консумация на енергия. Snapdragon 855 е най-вероятният кандидат за първи 5G чипсет от Qualcomm следващата година. Той ще захрани наследника на Galaxy S9.

И при двете компании все още не е ставало дума за по-конкретни дати.

Ами iPhone 5G?

Никой не говори за слона в стаята в момента, но според доклад от средата на ноември, Apple вече работи с Intel за 5G чипове. Първият iPhone с 5G може да бъде стартиран през 2019 или 2020 г., сочеше същият доклад, допълвайки, че „сътрудничеството на Apple с Qualcomm в технологията 5G е ограничено“.

Спечелването на поръчките за модем на iPhone 5G ще бъде много доходоносна сделка за Intel или Qualcomm. Между другото, Samsung понастоящем работи върху собствения си 5G модем

Коментари

Вашият коментар