Intel разочарова инвеститорите с мижава прогноза

Публикувано от: Admin Admin в: Нашият живот за: коментар: 0 Хит: 181

Най-големият производител на чипове в света Intel няма какво да предложи за противодействие на низходящата тенденция в индустрията. След края на борсовата сесия в четвъртък американската компания последва мрачните прогнози на конкуренти като SK Hynix, Texas Instruments и STMicroelectronics с мижави очаквания за текущото тримесечие. Макар че инвеститорите бяха подготвени за по-лошо представяне при конкурентите и реагираха положително, те се надяваха на доста повече от Intel. 

През четвъртото тримесечие печалбата на Intel е била 5,2 милиарда евро, след като през същия период на предишната година поради високите данъчни тежести производителят все още бе на загуба. Приходите от продажбите са се покачили с девет процента до 18,7 млрд. долара, доста под очакванията на анализаторите. За текущото тримесечие Intel очаква приходи от само 16 млрд. долара, което би било малко по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Глобалните производители на чипове понастоящем се борят със свръхпредлагането и високите нива на запаси, свиващия се пазар на смартфони и намаляващото търсене от страна на криптоминьорите. Голяма част от всичко това е свързана и с търговския спор между САЩ и Китай.

Intel има дял от около 99% от пазара за чипове, които работят със сървъри, машините, които осигуряват гръбнака на интернет и корпоративните мрежи. През четвъртото тримесечие приходите от този бизнес дял са се повишили с 9%, което е рязко забавяне спрямо третото тримесечие, когато продажбите на тази единица нараснаха с 26%. Арън Рейкърс, анализатор в Wells Fargo, очакваше ръст на продажбите от 13% за групата през последния период.

Акциите на производителя на чипове поевтиняха с 6,8% в разширената търговия. Те затвориха на ниво от 49,76 долара в рамките на редовната търговия в Ню Йорк. Акциите на компанията поскъпнаха с 1,7% през 2018 г., което бе по-добро представяне от бенчмарка за производителите на полупроводници Philadelphia Stock Exchange, който се понижи със 7,8% за годината. Този индекс се повиши с 5,7% в четвъртък, преди да бъде оповестен докладът на Intel след по-добри от очакваното резултати от производителите на чипове Texas Instruments Inc., Xilinx Inc. и Lam Research Corp.

Коментари

Вашият коментар