Изберете идеалния хладилник за вашия дом

Публикувано от: Admin Admin в: Ревюта на продукти за: коментар: 0 Хит: 449

Различни видове хладилници

Почти всички хладилници работят на един и същи принцип – те използват хладилен агент, който охлажда серпентините на хладилника и по този начин поддържа вътрешността на хладилника студена. Ако някога бъде измислен друг по-добър принцип на охлаждане, той вероятно няма да се нарича хладилник, тъй като няма да използва хладилен агент.
Съществуват най-различни видове и дизайни хладилници, затова нека проучим кои са основните.

Свободностоящи хладилници

Както при повечето кухненски уреди, хладилниците могат да се поставят независимо от останалите мебели или да се вграждат. Свободностоящите хладилници са най-популярни, тъй като те могат да бъдат закупени и поставени независимо от дизайна на вашата кухня. Те си имат свой екстериор и е добре когато избирате такъв хладилник, да го съобразите с останалата част от кухнята. Този вид хладилници ви дават свободата да изберете модел въз основа на неговата функционалност и характеристики, вместо да се съобразявате с това дали ще се побере в кухненския ви шкаф.

Хладилници за вграждане

За разлика от свободностоящите, хладилници за вграждане се монтират „вътре“ в шкафовете на кухнята, което прави интериора монолитно цяло. Те са предимно за хора, които считат, че хладилниците не са естетични и желаят кухнята им да придобие изчистен и хармоничен вид.
Само че изборът на такъв хладилник за вече функционираща кухня може да се окаже проблем. Повечето хладилници за вграждане се купуват и монтират, докато кухнята все още е в процес на проектиране и изграждане. Изборът на хладилник за вграждане при вече изградена кухня драстично ще ограничи вашия избор.

Отделни хладилници

Друг вариант, който може да бъде както за вграждане, така и свободностоящ, са отделните хладилници. Тези модели могат да се предлагат като отделни тела фризер и хладилник или два отделни хладилника, продавани в комплект.

Мини хладилници, охладители за вино, хладилни витрини за напитки, хладилници за вграждане под плот, фризер ракли, ледогенератори и други

Обединяваме всички тези модели в една категория, тъй като те имат много сходни характеристики – те са изключително малки и компактни, като предназначението им е специфично. Те могат да се различават по дизайн, допълнителни функции и диапазон между минималната и максималната работна температура, но в общи линии това са разликите.
Видове хладилни врати
Освен двата основни типа – за вграждане и свободностоящи – хладилниците могат да се различават много и по дизайна на вратите им. Четирите вида по-долу могат да бъдат както свободностоящи, така и за вграждане:

Хладилници с френска врата

Моделите с френска врата са с две врати, които се отварят от средата в страни. Тъй като двете врати на тези модели не са толкова големи колкото на хладилниците с една врата, за отварянето им не ви е необходимо толкова място в кухнята. Фризерът на хладилниците с френска врата обикновено се намира

Хладилници с две врати

Тези модели изглеждат като хладилниците с френска врата, тъй като имат две отварящи се навън врати. Разликата е, че фризерът и хладилникът тук са поставени един до друг и всеки от тях е с по-малка врата. Този модел е подходящ за хора, които искат по-голям фризер и нямат нужда от голям хладилник.

Хладилник с една врата и фризер отдолу

При тези модели фризерът и хладилникът имат по една врата, като фризерът се намира в долната част на уреда.

Хладилник с една врата и фризер отгоре

Хладилниците с фризер в горната част са обратния вид на тези с фризер отдолу. При тях фризерът се намира в горната част.

За какво да внимавате, когато купувате хладилник?

И така, кои са основните фактори, които да вземете под внимание, преди да закупите хладилник?

Свободностоящ или за вграждане (plus size)

Първото нещо, което трябва да направите, е да намерите хладилник, който ще се побере в желаното пространство. Това означава да изберете хладилник с подходящ размер за вашата кухня и да изберете между свободностоящ и интегриран.

Вместимост

След това трябва да се опитате да определите подходящата за вашето домакинство вместимост. Вместимостта обикновено се намира в пряка връзка с размера, но в зависимост от модела, това съотношение може леко да варира.

Консумация на енергия

Хладилниците обикновено консумират много енергия. Всъщност те са уредите, които консумират най-много енергия в дома. Затова дори и малката разлика в разхода на енергия между два близки по функционалност модела може да доведе до голяма разлика в дългосрочен план.

Температури

Повечето хладилници са проектирани да поддържат температури, които се считат за стандарт при съхранението на храни. Под и до (4 ° C) се счита за стандарт за хладилник, а (-18 ° C) – за фризер. Ако, обаче, имате по-специфични изисквания към температурата, има и модели с различни температурни настройки.

Допълнителни функции, които могат да ви бъдат от полза

След като сте избрали подходящите за вас вместимост и размер, можете да разгледате някои допълнителни функции на хладилниците. Например, цената би трябвало да съответства на енергоспестяващия клас, което е важно, но без да забравяте и за гаранцията. Хладилниците са предназначени да издържат с десетилетия, така че те са дългосрочна покупка.

Освен това могат да са добавени и най-различни други функции, като например дизайните врата-във-врата, където можете да имате вградена врата в главната врата, инсталационни врати, където можете да превключвате прозрачен и непрозрачен режим на вратата, филтри за вода и охладители, вградени във вратата, контроли на сензорен екран и много други. Ето някои допълнителни функции, които могат да ви бъдат полезни:

Коментари

Вашият коментар