Няма по-добър пример за това от прахосмукачките роботи

Публикувано от: Admin Admin в: Ревюта на продукти за: коментар: 0 Хит: 467

Различните видове прахосмукачки роботи

Тъй като са сравнително нов продукт, прахосмукачките роботи нямат толкова много видове и подвидове, колкото останалите уреди. Всъщност, ако сме доста либерални в критериите си, можем да поставим всички RoboVacs в една категория, тъй като всички те работят на един и същ принцип.
Това, което различава прахосмукачките роботи една от друга, са различните функции и технически характеристики, които имат. И така, най-лесният начин за категоризирането им се основава на цената им.
Наличието на много и най-различни функции и възможности определя цената на прахосмукачките роботи, която може да варира от приблизително 100-200 долара до над 1000 долара. За по-нагледно ще ги разделим на категориите „достъпни“, „среден клас“ и „висок клас“, като обсъдим и техните характеристики. Имайте предвид обаче, че в тези 3 ценови диапазона има много изключения, като например по-евтините RoboVacs могат да имат много допълнителни функции, а по-скъпите да са с липсващи функции.

Достъпни

Ако бюджетът ви е ограничен или просто желаете основен пакет функции, за 200 долара можете да получите RoboVac, който ще ви помогне да поддържате дома си чист. Тези модели обикновено нямат поддръжка на приложения или AI асистенти; няма да могат да се изпразват или презареждат сами, а батерията им рядко ще трае повече от час.
Въпреки това, ако изберете добър модел с достатъчно високо качество, дори и такава нискобюджетна прахосмукачка робот ще ви бъде от голяма полза. Тя няма да отмени необходимостта от почистване с прахосмукачка и бърсане на пода с моп от време на време, но ще сведе до минимум работата, която трябва да вършите.

Среден клас

В ценовия диапазон от 400 до 800 долара е най-вероятно да намерите покупката, която си струва парите. Прахосмукачките роботи в тази категория обикновено имат по-дълъг живот на батерията – около 2 часа, по-добри навигационни системи и повече функции. Неща, като поддръжка на приложенията и дистанционно управление, както и самостоятелен контрол и презареждане на батерията, са по-често срещани в този ценови диапазон.

Висок клас

RoboVacs, които попадат в ценовия диапазон над 800 долара, обикновено се характеризират с живот на батерията от поне 120 минути, а често и повече. Те почти винаги имат поддръжка на приложенията, както и Alexa или Google Assistant. Освен това те често се предлагат с допълнителни въздушни филтри като HEPA филтри, имат по-големи кошове за прах, а понякога дори могат сами да изпразват тези кошове.
Такива прахосмукачки роботи от висок клас могат и да контролират живота на батерията си и да се върнат към станцията за презареждане, когато се наложи. Много такива модели се предлагат с технологията „North Star navigation“, която им дава още по-добър ориентир в дома ви.

За какво да внимавам при покупката на прахосмукачка робот?

Да сравнявате прахосмукачките роботи по ценовия диапазон и марка е едно, но трябва да знаете също и какво могат да правят тези уреди. Роботизираните прахосмукачки могат да имат най- различни функции; някои от тях са важни, други – допълнителни.

Миене

Още от първия модел Scooba iRobot през 2005 г. и дори от първия Electrolux „Robotic Vacuum Cleaner“ през 1996 г., RoboVacs са проектирани като саморегулиращи се мопове. Някои пристигат с допълнителни специализирани приспособления за моп, но те обикновено са ненужни и непрактични. Вместо това повечето RoboVacs просто използват плътните гумени четки отдолу и отстрани за ефективно почистване на пода.

Метене

Друга ключова характеристика е метенето, която ще откриете във всяка прахосмукачка робот. Но това не трябва да е характеристика, която непременно да търсите, тъй като не е толкова ефективна, колкото почистването с вакуум.

Почистване с вакуум

Изхождайки от името, вероятно смятате, че всички прахосмукачки роботи могат да почистват с вакуум. Много от по-ранните модели и някои от сегашните нискобюджетни уреди обаче могат само да метат и мият. Почистването с вакуум е много по-добро, разбира се, и повечето RoboVacs са доста ефективни в това – всичко, което трябва да направите, е от време на време да изпразвате торбичката за прах.

Живот на батерията

Средната продължителност на живота на батерията им е 1-2 часа, но някои от тях могат да издържат до 4 часа без зареждане. Някои от по-добрите модели дори могат да наблюдават живота на своите батерии и да се свързват към захранващите ги централи, когато това е необходимо.

Допълнителни полезни функции

Без да пренебрегвате вече посочените ключови функции, ето и някои допълнителни, за които също да следите:

  • Поддръжка на Wi-Fi и App. Ако искате вашата прахосмукачка робот лесно да се ориентира в дома ви, както и да се отчита, се уверете, че поддръжката на приложения и Wi-Fi са налице.
  • Google Assistant, Alexa, Echo или други AI асистенти също ще ви са от голяма полза. Те ще ви помогнат да следите всичко, което се случва, и ще ви информират за дейностите на робота.
  • Сензорите за откриване на мръсотия помагат на много роботи по-лесно да откриват зоните с концентрирана мръсотия и да им обърнат допълнително внимание.
  • Допълнителни навигационни инструменти. Всички RoboVacs работят, като записват маршрута си и картографират околната среда, но някои са по-добри от други. Ако искате вашият RoboVac да бъде възможно най-ефективен, потърсете робот със системата „North Star navigation“.

Коментари

Вашият коментар