Всички сушилни работят като продухват дрехите ви с нагрят въздух

Публикувано от: Admin Admin в: Ревюта на продукти за: коментар: 0 Хит: 709

Видове сушилни за дрехи

Сушилните за дрехи се различават една от друга само по няколко характеристики – капацитет, начин на захранване и наличие на някои основни и допълнителни функции.

По отношение на консумацията на енергия, сушилните за дрехи могат да са електрически или газови. Ще обърнем внимание на тази разлика по-долу, тъй като газовите сушилни за дрехи са различни по вид. Засега ще споменем само, че газовите сушилни са много по-скъпи от електрическите модели, но и много по-икономични.

По-долу ще разгледаме и капацитета на тези уреди. И така, нека разгледаме 4-те основни вида сушилни.

Вентилирани сушилни

Вентилираните сушилни за дрехи са най-популярните сред 3-те вида електрически сушилни. Тяхната масова употреба се дължи до голяма степен на факта, че са най-опростени и евтини, но това съвсем не означава, че са негодни. В крайна сметка те са много ефективни.

Вентилираните електрически сушилни работят чрез загряване на въздуха и го прекарват през барабана. След като горещият въздух абсорбира възможно най-голямо количество влага, той се изхвърля от машината и на негово място влиза следващата порция сух и загрят въздух. Очевидният недостатък при този вид сушилни за дрехи, е че отделят горещ и влажен въздух, което може да е нежелателно за по-малки жилища. Ако пренебрегнем този факт, те са много подходящи за всяка ситуация, където изпускането на вентилиран въздух не е проблем.

Сушилни с кондензатор

Този тип сушилня за дрехи е по-добра версия на вентилираните сушилни, тъй като те преработват влажния въздух, вместо да го изхвърлят. Тези модели извличат парите от влажния и горещ въздух и връщат вече изсушения въздух обратно в барабана, за да продължи със сушенето на дрехите ви. Тези модели са малко по-скъпи от вентилираните, но намаленият вентилиран въздух, който се отделя, е огромен бонус за по-тесни помещения, където влагата би създала проблеми.

Кондензаторни сушилни с термопомпа

Най-високият клас електрически сушилни са кондензаторните сушилни с термопомпа. По ирония на съдбата те са стара модификация, която се завръща заради енергийната си ефективност.

Кондензаторните сушилни с термопомпа изобщо не изпускат въздух. Вместо това те преработват целия въздух, с който работят. Работата им е изключително ефективна, но това рефлектира върху цената. За съжаление на една кондензаторна сушилня от среден клас ще й отнеме години, за да ви се отплати за по-високата си цена, но в края на краищата това някога ще се случи.

Газови сушилни

Най-скъпият и най-енергийно ефективен вид сушилни за дрехи са газовите сушилни. Обикновено те работят по-бързо от повечето електрически сушилни (в зависимост от модела). Цените им обаче също са впечатляващи. Ако сте готови да платите повече пари, газовите сушилни за дрехи ще компенсират разликата в цената много бързо и същевременно ще ви свършат чудесна и бърза работа.

Какво да търся при закупуване на сушилня за дрехи?

Тъй като сушилните за дрехи са уреди с изчистена форма, има няколко основни неща, за които да внимавате.

Капацитет

Капацитетът на всички видове сушилни за дрехи обикновено варира между 4 до 10 кг. Обърнете внимание, че това са килограми за сухи дрехи, а не за мокри. Ако не сте сигурни от какъв модел се нуждаете, има няколко начина да разберете това:

  • Можете да измерите теглото на прането си в сух вид за една седмица и ще разберете какъв капацитета трябва да има вашата сушилня.
  • Или следвайте общото правило, че капацитетът на сушилнята за дрехи трябва да бъде два пъти по-голям от този на пералнята.
  • Друг начин да подходите е с „правилото на палеца“, т.е. – <5 кг за един или двама души, 5-7 кг за трима души и 7 + кг за четири или повече души.

Енергийна ефективност

Досега разгледахме накратко кой от четирите вида е повече или по-малко енергийно ефективен. Освен тези разлики може да имате предвид също, че съществуват различия между отделните модели, но те са незначителни. Като цяло погледнете знака за енергийна ефективност върху всяка сушилня и потърсете най-добрата. Сушилните за дрехи обикновено са вторият уред в дома ви след хладилника с най-висок разход на електричество. Така че по-добре би било да намалите разходите на уреда, колкото е възможно повече.

Програми

Другото основно нещо, на което трябва да обърнете внимание, са програмите на сушилнята. По-простите модели се предлагат само с основно програмиране, което за повечето хора е добре дошло. Ако не е нужно да сушите бебешки дрешки или други деликатни тъкани, не е необходимо да харчите пари за ненужно сложен уред. Ако се нуждаете от техника с допълнителни програми, трябва да направите и допълнителни проучвания.

Допълнителни функции, които могат да бъдат полезни

Когато се насочите към по-високите класове сушилни, ще срещнете някои допълнителни функции. Ето някои от тях, които да имате предвид;

  • Размер. Той съответства на капацитета на сушилнята, но това не напълно. Има големи сушилни, които са непрактично конструирани и с малък капацитет. От друга страна има малки модели с големи барабани. Каквото и да изберете, се уверете, че сушилнята ви ще пасне добре на мястото, което сте й определили.
  • Филтри за мъх. Удобните допълнителни функции, обаче, като филтрите за мъх, изискват редовно почистване. Уверете се, че уредът ви предоставя лесен за достъп до тях.
  • Електронен дисплей. Без значение какъв модел имате, много по-лесно ще ви бъде да работите с електронен дисплей.
  • Автоматично разпознаване. Тази функция означава, че сушилните могат да разберат сами кога дрехите са в тях са достатъчно сухи и спират на предварително програмирания цикъл на сушене предварително.

Както сами видяхте, откриването на най-добрата сушилня, която да отговаря на вашите нужди, не е толкова сложно. Просто открийте подходящия капацитет, размер и програми, от които се нуждаете, и изберете между по-ниска цена и по-висока енергийна ефективност. Освен споменатото до тук, остава моделът ви да бъде добър и от добра марка. Ако направите това, не би трябвало да имате проблем с вашата сушилня.

Коментари

Вашият коментар